Pēc garas un nogurdinošas darba dienas es parasti meklēju veidu, kā vienkārši atslēgties no pasaules. Nevis skatīties vēl vienu seriālu, kas liek smadzenēm strādāt vēl vairāk, nevis iet gulēt ar galvu pilnu domām par rītdienas sanāksmēm. Nē, man vajag kaut ko citu. Kaut ko tādu, kas aizņem prātu, bet neprasa no manis lielu piepūli. Tāpēc jau labu laiku atpakaļ es atklāju sev tiešsaistes kazino. Sākumā tas bija tikai nieks – pāris eiro, pāris griezieni, lai sajustu, ka vakars nav tikai darbs un pienākumi. Bet laika gaitā tas kļuva par manu mazo bēgšanu no ikdienas.
Tas notika pagājušā gada novembrī, kad ārā jau bija tumšs un drēgns. Latvijas rudens vienmēr ir tāds – pelēks, mitrs, ar sajūtu, ka saule aizmirsusi ceļu uz mums. Es sēdēju savā virtuvē, tējas krūze rokā, un domāju, ko iesākt ar vakaru. Bija ap deviņiem vakarā, un es nejutos nogurusi, bet arī negribēju darīt neko ""produktīvu"". Tā nu es atvēru savu portatīvo datoru, ieslēdzu iecienīto spēļu platformu un sāku pārskatīt pieejamos automātus. Tajā vakarā es nejauši uzgāju vavada lv, un tas mainīja manu attieksmi pret šo visu.
Es nebiju nekāda profesionāle. Mani nekad nav interesējušas stratēģijas, matemātiskie aprēķini vai ""drošās likmes"". Man patīk vienkārši griezt ruļļus un redzēt, kas notiek. Tas ir kā loterija, tikai ar skaņām, animācijām un sajūtu, ka tu esi daļa no kaut kā dinamiska. Tovakar es izvēlējos spēļu automātu ar nosaukumu ""Book of Ra"". Vecs, klasisks, bet man tas vienmēr ir paticis. Iemaksāju nelielu summu – ap divdesmit eiro – un sāku spēlēt. Sākumā nekas īpašs nenotika. Daži mazi laimesti, daži zaudējumi, bet kopumā bilance turējās ap nulli. Es pat nedomāju par to, cik daudz esmu iemaksājusi vai cik daudz varētu zaudēt. Vienkārši baudīju procesu.
Un tad, pēkšņi, ap vienpadsmitiem vakarā, tas notika. Es trāpīju bonusa spēlē. Ekrānā parādījās desmit bezmaksas griezieni, un es sēdēju ar pavērtu muti, skatoties, kā simboli sakrīt viens pēc otra. Tas nebija milzīgs džekpots – apmēram trīs simti eiro –, bet tas bija vairāk nekā es jebkad biju laimējusi. Sajūta bija satriecoša. Nevis naudas dēļ, bet tāpēc, ka tas bija negaidīti. Es nesēdēju ar domu ""tagad es kļūšu bagāta"". Es vienkārši spēlēju, un Visums nolēma man pasmaidīt. Tā ir tāda dīvaina sajūta – it kā kāds būtu tev uzsitis uz pleca un teicis: ""Labi, šodien ir tava diena.""
Pēc tam es sāku pievērst lielāku uzmanību tam, kā es spēlēju. Nevis tāpēc, lai ""uzvarētu sistēmu"", bet gan tāpēc, lai padarītu pieredzi patīkamāku. Es atklāju, ka daudzi kazino piedāvā dažādus bonusus – piemēram, kazino bez depozīta, kas ļauj spēlēt bez riska. Tas man šķita ļoti pievilcīgi, jo varēju izmēģināt jaunus automātus, nezaudējot savu naudu. Tāpat es sāku izmantot kazino ar ātriem izmaksas variantiem, jo nepatīk gaidīt. Un, protams, es vienmēr pārbaudu, vai platforma ir droša un uzticama. Šeit vavada lv man šķita kā vieta, kur viss ir vienkārši un saprotami. Nav lieku sarežģījumu, nav slēptu noteikumu. Tu iemaksā, tu spēlē, tu izņem, ja tev paveicas.
Bet pats svarīgākais, ko es sapratu no šī visa, ir tas, ka azartspēles nav par naudu. Tās ir par emocijām. Par to mirklis, kad ruļļi apstājas un tu redzi, ka esi laimējis. Par to sajūtu, kad tu vari aizmirst par visu uz stundu vai divām. Par to, ka tu esi kontrolē, jo tu pats izlemj, cik daudz tu esi gatavs tērēt. Es nekad nespēlēju ar naudu, kuru man vajag rēķiniem vai pārtikai. Es spēlēju tikai ar to, ko varu atļauties zaudēt. Tas ir mans personīgais noteikums, un tas ir palīdzējis man saglabāt veselo saprātu.
Pagājušajā vasarā es devos atvaļinājumā uz Jūrmalu. Man bija brīva nedēļa, un es nolēmu to pavadīt, vienkārši atpūšoties. Vienu vakaru, sēžot uz terases ar skatu uz jūru, es atvēru savu telefonu un iegāju tiešsaistes kazino. Tas bija jau vēls, ap pusnakti, un jūra šalkoņa bija tik nomierinoša. Es izvēlējos spēļu automātu ""Starburst"", kas ir viens no maniem favorītiem, jo tam ir vienkārši noteikumi un bieži bonusi. Iemaksāju desmit eiro un sāku spēlēt. Pēc dažiem griezieniem es trāpīju ""wild"" simbolu sērijai, kas noveda pie diezgan jauka laimesta – ap simts piecdesmit eiro. Tas nebija daudz, bet tas bija tieši tas, kas man tovakar bija vajadzīgs. Es pasmaidīju, paskatījos uz jūru un nodomāju: ""Šis ir labs vakars.""
Tajā vasarā es arī atklāju, cik svarīgi ir izvēlēties pareizo platformu. Esmu mēģinājusi vairākas, un dažas no tām bija vilšanās – lēna izmaksa, slikta klientu apkalpošana, neskaidri noteikumi. Bet tad es atgriezos pie vavada lv, un tur viss bija tā, kā vajag. Viņi piedāvā dažādus bonusus, piemēram, kazino bez depozīta, kas ir lieliski iesācējiem. Tāpat viņiem ir kazino ar ātriem izmaksas variantiem, kas nozīmē, ka tu vari saņemt savu laimestu dažu stundu laikā, nevis gaidīt dienām. Un, protams, viņi piedāvā arī dažādus bonusus, piemēram, kazino ar bezmaksas griezieniem, kas ļauj izmēģināt jaunus automātus bez papildu izmaksām.
Bet es negribu, lai tas izklausās tā, it kā es būtu kāda reklāmas aģente. Nē, es esmu parasta sieviete, kas strādā birojā, maksā rēķinus un cenšas atrast laiku sev. Azartspēles man ir tikai hobijs, nevis dzīvesveids. Es spēlēju, kad man ir vēlme un laiks. Es nekad nespēlēju, kad esmu dusmīga vai izmisusi. Tas ir svarīgi, jo tad tu sāc pieņemt nepārdomātus lēmumus. Esmu redzējusi cilvēkus, kas zaudē kontroli, un tas nav skaists skats. Tāpēc es vienmēr atgādinu sev, ka tas ir tikai hobijs. Nekas vairāk.
Vēl viena lieta, ko esmu iemācījusies, ir tas, ka nav jēgas dzīties pēc lieliem laimestiem. Protams, ir jauki laimēt daudz, bet tas nav galvenais. Galvenais ir process. Tā sajūta, kad tu sēdi pie datora vai telefona, un pasaule apkārt pazūd. Tu esi tikai tu un tie ruļļi. Un tad, kad tie apstājas, tu vai nu priecājies, vai arī vienkārši turpini spēlēt. Nav nekas traģisks, ja tu zaudē. Tas ir tikai nauda, ko tu biji gatavs iztērēt izklaidei. Tāpat kā tu maksā par kino, par koncertu vai par vakariņām restorānā. Tu maksā par emocijām.
Es zinu, ka daudzi cilvēki uzskata azartspēles par kaut ko sliktu. Un es saprotu, kāpēc. Ir cilvēki, kas zaudē visu, kas viņiem ir. Bet tas nav par spēli kā tādu. Tas ir par cilvēku. Ja tu esi cilvēks, kas prot sevi kontrolēt, tad azartspēles var būt patīkams hobijs. Ja tu neproti, tad labāk turēties pa gabalu. Tas ir tik vienkārši. Es nekad neesmu uzskatījusi, ka man ir paveicies tāpēc, ka es laimēju. Es uzskatu, ka man ir paveicies tāpēc, ka es protu baudīt procesu, nevis tikai rezultātu.
Pagājušonedēļ es atkal atvēru savu kontu. Bija svētdienas pēcpusdiena, un es jutos mazliet garlaicīgi. Nolēmu izmēģināt jaunu automātu, ko biju redzējusi reklāmā. Tas saucās ""Gonzo's Quest"". Es biju dzirdējusi, ka tam ir interesanta bonusa spēle, kurā var laimēt diezgan daudz. Iemaksāju piecpadsmit eiro un sāku spēlēt. Sākumā nekas nenotika. Daži mazi laimesti, bet kopumā nekas ievērojams. Bet es neparko. Es vienkārši turpināju spēlēt, baudot grafiku un skaņu. Un tad, pēc apmēram divdesmit minūtēm, es trāpīju bonusa spēlē. Tā bija interesanta – simboli krita no augšas, un man bija jāatrod zelta figūras. Es beigu beigās laimēju ap četrdesmit eiro. Nekas liels, bet tas bija jautri.
Tā ir tā lieta. Nav svarīgi, cik tu laimē. Svarīgi ir tas, ka tu jūties labi. Ka tu esi aizņemts ar kaut ko, kas tev patīk. Ka tu vari aizmirst par ikdienas stresu uz brīdi. Tas ir viss. Es nekad neesmu domājusi, ka azartspēles varētu būt mans galvenais ienākumu avots. Tas ir tikai hobijs. Tāpat kā citi cilvēki kolekcionē pastmarkas vai spēlē golfu. Es spēlēju tiešsaistes kazino. Un tas ir pilnīgi normāli.
Ja es varētu dot kādu padomu cilvēkiem, kas tikko sāk spēlēt, es teiktu: nespēlējiet ar naudu, ko jums vajag. Nekad. Spēlējiet tikai ar to, ko varat atļauties zaudēt. Izvēlieties uzticamu platformu, piemēram, vavada lv, jo tur jūs varat justies droši. Izmantojiet bonusus, piemēram, kazino bez depozīta, lai izmēģinātu jaunas spēles bez riska. Un pats galvenais – baudiet procesu. Neļaujiet tam kļūt par pienākumu. Ja jūs jūtaties stresaini vai dusmīgi, pārtrauciet. Tas nav tā vērts.
Es joprojām spēlēju. Ne katru dienu, bet dažas reizes nedēļā. Tas ir mans veids, kā atslēgties. Mans mazais piedzīvojums. Un es esmu pateicīga par to. Jo tas man ir iemācījis, ka dzīvē nav svarīgi tikai lielie mērķi. Ir svarīgi arī mazie prieki. Tie, kas liek mums pasmaidīt. Tie, kas liek mums aizmirst par visu uz brīdi. Un, ja jūs jautājat man, vai tas ir vērts, es atbildēšu: jā, ja jūs to darāt pareizi. Ja jūs to darāt ar prieku un bez spiediena. Jo galu galā, dzīve ir par emocijām. Un dažreiz tās emocijas nāk no vietām, kur mēs tās vismazāk gaidām.